Bisschop Hendriks (Haarlem): Hetze tegen de Rooms-Katholieke Kerk



Mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, hekelt de hetze tegen de Katholieke Kerk vanwege het misbruikschandaal. “De Kerk wordt gebrandmerkt als criminele organisatie, als één grote samenzwering van misbruikers, terwijl toch dit inderdaad zeer ernstige probleem iets is van heel de samenleving”, zei hij vandaag in zijn homilie tijdens de rechtstreeks uitgezonden hoogmis in de Sint-Bavokathedraal van Haarlem.

“Uit de verschillende onderzoeken die sinds 1988 zijn gehouden komt steeds als resultaat dat het probleem groot is in de hele samenleving, zeker niet specifiek alleen in katholieke instellingen”, zei mgr. Hendriks. Hij wijst erop dat volgens het rapport-Deetman 9,7 procent van de Nederlanders boven de 40 jaar in hun jeugd een vorm van seksueel misbruik heeft ondergaan.

“Wordt nu het vele goede dat door tienduizenden priesters, broeders en zusters is gedaan, ten onrechte volkomen ondergesneeuwd? Inderdaad: het vele goede verdwijnt even uit beeld door het kwaad en de zonde van weinigen”, verzuchtte de hulpbisschop.

Hendriks: “Eer lijkt bijna geen ruimte meer voor die prachtige boodschap van het evangelie, voor het goede dat is geschied en dat dóór moet gaan, alle aandacht gaat uit naar het kwaad dat is geschied, naar de Boze die van bepaalde God gewijden bezit heeft genomen. En het is inderdaad een ten hemel schreiend kwaad, het is een zonde waarvan de Heer in het evangelie zegt dat je beter met een molensteen om je hals in zee kunt worden geworpen, dan die zonde te doen.”

De hulpbisschop vindt evenwel dat katholieken de “beroerde erfenis” onder ogen moeten zien. “De voorbeeldfunctie die men terecht van de Kerk verwacht, is beschadigd en het gaat op dit moment om wonden van mensen en gevoelens van pijn die tientallen jaren onderdrukt en niet geuit zijn geweest.” Hendriks zegt te hopen dat er voor hen die binnen of buiten kerkelijk verband zijn misbruikt “ruimte en erkenning” komen.

bron: Katholiek Nederland