Kist met lichaam Johannes Paulus II uit crypte gehaald



De grafkist met daarin de stoffelijke resten van paus Johannes Paulus II is vanochtend in besloten kring vanuit de crypte van de Sint-Pietersbasiliek naar boven gehaald en gehuld in een goudkleurige doek neergezet bij het graf van Sint Petrus onder het hoofdaltaar. Dat meldde woordvoerder Federico Lombardi vanmiddag tijdens een persconferentie.

Bij de opening van het graf en het naar boven halen van de grafkist waren slechts enkele kardinalen, onder wie Johannes Paulus’ secretaris Stanisław Dziwisz, en enige andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.

Na de zaligverklaring op 1 mei, de door Johannes Paulus zelf ingestelde Barmhartigheidszondag, wordt het stoffelijk overschot van de nieuwe zalige bijgezet in de kapel van de heilige Sebastiaan, aan de rechterzijde van de basiliek (gezien vanuit de ingang).

De tombesteen uit de crypte wordt na de ceremonie overgebracht naar de nieuwe kerk van het binnenkort te openen Johannes Paulus II-centrum in de Poolse stad Kraków, waar Johannes Paulus II van 1964 tot 1978 aartsbisschop was. Het nieuwe godshuis wordt tevens eigenaar van een belangrijk reliek van de in 2005 overleden paus: een ampul met diens bloed.

De bloedreliek wordt tijdens de zaligverklaring samen met een ander processie door twee vrouwelijke religieuzen en enkele jongeren meegedragen en op het altaar voor de Sint Pieter uitgestald. Een van de zusters is Marie Simon-Pierre, die op voorspraak van Johannes Paulus II van Parkinson zou zijn genezen. De andere religieuze verzorgde de zieke paus in diens laatste jaren.

De gelovigen die bij de zaligverklaringsplechtigheid aanwezig zijn, krijgen een speciaal misboekje waarin tevens een levensbeschrijving van Johannes Paulus en enkele foto´s en kunstwerken zijn opgenomen. Voor mensen die de ceremonie volgen via televisie of internet, is het misboekje te downloaden via de website van het Vaticaan: www.vatican.va

bron: Katholiek Nederland