Reactie Belgische bisschoppen op magazine Goedele



Kardinaal Godfried Danneels en de Vlaamse bisschoppen zijn niet te spreken over de provocerende cover van het jongste nummer van het magazine Goedele en vooral niet over de volstrekt onrespectvolle ‘stunt’ met de ‘gratis hosties’ die samen met het magazine aan de lezers worden aangeboden. In naam van de bisschoppen bezorgde woordvoerder Hans Geybels Goedele Liekens en hoofdredacteur Danny Ilegems onderstaande reactie. Hierna volgt de integrale tekst van de brief.

“Namens de Vlaamse bisschoppen wil ik mijn ongenoegen uiten ten aanzien van het laatste nummer van Goedele, meer bepaald over het gebruik van hosties. Het gebruik van hosties is voor de katholieke Kerk een brug te ver. Ook al gaat het niet om echte – en zeker om niet-geconsacreerde – hosties, dan nog blijven ze een wezenlijk symbool uit het katholieke geloof en de liturgische praxis.

Nog meer onaanvaardbaar is het misbruik van de woorden van Christus zelf “Neem en eet, dit is mijn lichaam” – ze vormen immers de kernwoorden uit de eucharistie. U begrijpt wellicht dat zoiets bijzonder pijnlijk is voor christengelovigen.

Via de pers heeft Goedele te kennen gegeven geen reclamestunt te beogen en zelfs in alle artikels respect te betuigen voor alle religies. Dit staat dan wel in flagrante tegenspraak met de cover en vooral met het misbruik van de hostie. Wij zijn ervan overtuigd dat het misbruik van centrale religieuze symbolen niet bevorderlijk is voor de uitbouw van een harmonieuze samenleving en zouden u willen vragen respect op te brengen voor de diepste overtuigingen van mensen. Dat is geen censuur en doet ook geen afbreuk aan de vrije meningsuiting, maar het is wel een oproep tot respect en fijngevoeligheid.

De bisschoppen vinden dat het zoeken naar een vredevol samenleven in een pluralistische maatschappij, waar ruimte is voor diverse opvattingen, niet gebaat is met reclameacties die duidelijk een geloofsovertuiging of levensbeschouwing negatief raken in haar kernsymbolen. Waar we in onze tijd en samenleving nood aan hebben, is een respectvol omgaan met elkaar. Dit respect geldt voor allen, voor alle godsdiensten en levensbeschouwingen.

Met vriendelijke groet,

Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Godfried Danneels en van de Bisschoppenconferentie van BelgiĆ«.”

bron: KerkNet