Mgr Eijk richt kathedrale parochie op



Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht wil in de binnenstad van Utrecht een kathedrale parochie stichten. De nieuwe parochie wordt per 1 oktober opgericht. Dat heeft het aartsbisdom vandaag bekendgemaakt. De nieuwe parochie zal twee kerklocaties kennen: de Sint-Catharinakathedraal en de Sint-Augustinuskerk. Eijk heeft gekozen voor de oprichting van de kathedrale parochie vanwege de bijzondere status van de kathedraal als kerk van de bisschop en als plaats waar bijzondere vieringen zoals priesterwijdingen gehouden worden.

De kathedraal heeft daarmee een eigen en uitzonderlijke plaats onder alle andere kerken en parochies in het aartsbisdom; een plaats die het louter parochiĆ«le niveau overstijgt,” licht vicaris-generaal Ted Hoogenboom toe. “Ook de bijzondere band die de kathedraal heeft met de Priesteropleiding AriĆ«nskonvikt is voor de aartsbisschop aanleiding tot zijn besluit.

Door het besluit zal het aartsbisdom niet 45, maar 46 parochieverbanden gaan tellen. In de verbanden zullen na de reorganisatie van het aartsbisdom meer dan driehonderd parochies opgaan. De naam van de kathedrale parochie is nog niet bekend.

bron: KatholiekNederland